måndag 10 november 2014

Glasblåsning

Eftersom Örsundsbrobutiken blev årets Iittala-butik förra året fick vi i uppdrag att fira detta. Det blev efter en lång tids planerande en kväll på Ulva Kvarn utanför Uppsala där vi blåste glas och åt småländsk hyttsill. Vi tackade av två som slutar nu i samma veva med lite presenter och många kramar.
Vi fick en liten föreläsning om hur glas tillverkas. Det var väldigt intressant, arbetar man som oss med glas varje dag är det kul att veta i detalj hur det kommer till. Sanden som glasmassan görs av tas väldigt sällan från svenska marker eftersom den innehåller så mycket järn att glaset blir grönt. Den blå färgen i glas kommer från koboltoxid och den röda görs ofta av guld. Iittalas röda glas görs dock inte med guld utan är från början gult. Den röda färgen får man fram genom att bränna glaset två gånger, medan andra färger bara bränns en gång. Glas har blivit väldigt intressant, likaså stekpannor. Jag är en jävel på stekpannor.

Det visade sig att det där med att blåsa glas var rätt knepigt. Det var väldigt kul och lärorikt men slutresultatet blev kanske inte mitt främsta verk, och det gör inget, det var inte det som var poängen. 
Jag kan dock förstå nu att det krävs 7 glasblåsare att göra en Aalto-vas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar